Dort Šachovnice
Korpus:
Světlý:
- 3 vejce
- 150 g cukru moučka
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce oleje
- 150 g polohrubé mouky
- 1 KL vrchovatá prodopeče
Tmavý:
- 3 vejce
- 150 g cukru moučka
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce oleje
- 140 g polohrubé mouky
- 1 KL vrchovatá prodopeče
- 10 g kakaa
Postup:
- celá vejce a vodu vyšlehat s cukrem, po chvíli přidat olej a šlehat dál
- přisypat mouku smíchanou s prdopečem a případně kakaem
- péct na 180°C cca 10 minut
Sestavení korpusů:
- zarovnat hrany a uvitř korpusu vyřezat obdélníky na šířku pravítka
- proházet tmavé obdélníky se světlými
Krémy:
Vnitřní - čokoládové mousse s pomerančovým želé:
250 ml smetany
100 g čokolády
2 balíčky želatiny
cukr dle chuti
1 pomeranč
citronová šťáva
1. namočit do trochy studené vody obě želatiny
2. opracovat pomeranč -> omýt, ostrouhat kůru, vymačkat šťávu
3. rozpustit čokoládu -> vyšlehat smetanu -> přidat čokoládu -> rozpustit a přidat želatinu -> dosladit -> přidat pomerančovou kůru a trochu šťávy
4. namazat krémem mezipatro, udělat mírnou prohlubeň uprostřed
5. rozpustit druhou želatinu, přidat pomerančovou a případně citronovou šťávu a dosladit
6. těsně před ztuhnutím lžící opatrně nalít do prohlubně v mousse
7. zakrýt druhým korpusem a vychladit
Vnější - smetanový:
500 ml smetany
1 ks ztužovač
400 g zakysané smetany
cukr dle chuti (vanilkový)
1. vyšlehat smetany se ztužovačem a cukrem
2. přidat zakysanou smetanu a dochutit cukrem
3. obmazat vychlazený dort
4. zamrazit celý dort
Dokončení:
Šachy:
2 ks hořká čokoláda
2 ks bílá čokoláda
silikonový forma
Temperace hořké čoklády:
- 2/3 čokolády zahřát na 45-50°C, nechat chvíli odstát
- 1/3 čokolády nakrájet na drobno a postupně zamíchávat do rozpuštěné, dokud teplota neklesne na 30°C
- nakonec zahřát na 32°C a vymíchat dohladka
- přelít do pytlíku a naplnit formu
Temperace bílé čoklády:
- 2/3 čokolády zahřát na 40-42°C, nechat chvíli odstát
- 1/3 čokolády nakrájet na drobno a postupně zamíchávat do rozpuštěné, dokud teplota neklesne na 27°C
- nakonec zahřát na 29°C a vymíchat dohladka
- přelít do pytlíku a naplnit formu
- postup opakovat dvakrát
- slepit poloviny šachových figurek
Šachovnice:
2 ks sušenky Florentky
zbylá čokoláda z figurek
- Florentky nařezat na čtverečky (celkem min. 64)
- 32 čtverečků polít zbytkem vytemperované hořké čokolády
- 32 čtverečků polít zbytkem vytemperované bílé čokolády
Mirror Glaze:
- 150 g cukru krupice
- 100 ml vody
- 100 g kondenzovaného mléka
- 175 g bílé (normální) čokolády
- 10 g želatiny + 60 ml vody k nabobtnání
- dát nabobtnat želatinu do vody
- v kastrůlku přivést k varu vodu s mlékem a cukrem (po dosažení varu hned sundat z plotny)
- ihned přidat nabobtnanou želatinu a rozpustit
- přidat rozlámanou čokoládu a rozpustit
- přelít přes sítko, nebo rozmixovat tyčákem
- čekat, než bude glazura mít cca 32-35 °C (během čekání obarvit)
- během čekání si připravit zmrzlý dort na podstavec s převisem
Sestavení:
- zmrzlý dort sundat z podložky a dát na obrácený hrnek na plechu
- na dort nejprve nalepit čtverečky šachovnice
- nalít mirror glaze
- dolepit šachové figurky